Thursday, July 21, 2011

Bah...Moginum...apa itu moginum????

Kopisanangan dan selamat sejahterah semua.....hari ini kita cakap pasal topik MOGINUM....apa itu moginum??? Moginum merupakan perkataan bahasa dusun yang bermaksud "minum" dalam bahasa melayu dan "drink" dalam bahasa English..... Namun kepda yang baru belajar bahasa dusun, kamu mesti hati-hati dengan penggunaan perkataan tersebut....kerana perkataan tersebut walaupun perkataan moginum ini membawa maksud yang baik, tapi dari segi PENGGUNAAN atau MAKSU perkataan tersebut membawa erti yang sangat berbeza kepada penutur tegar bahasa dusun....MOGINUM bagi kaum dusun/kadazan ditakrifkan sebagai aktiviti MEMINUM ARAK / TAPAI.....

Mesti ada pembaca yang berkata macam mana kalau saya guna ayat MOGINUM AIR???? boleh....dan boleh diterima.... namun dari segi penggunaan perkataan tersebut dengan maksud ayat kurang betul.....sepatutnya kita harus guna MONGINUM WAIG.....monginum dan moginum walaupun sama maksud iaitu air, namun MONGINUM lebih kepada takrif minum sesuatu yang baik....manakala MOGINUM pula lebih kepada meminum sesuatu yang keras atau memabukkan......


Jadi tompinai, mari pula kita cerita sikit tentang kebaikkan dan ketidakbaikkan MOGINUM ini.....

KEBAIKKAN moginum (mengikut takrif JariMerdeka):
  1. Melalui moginum kita dapat mengeratkkan lagi silaturahim antara kita (pisompuruan).
  2. Melalui moginum kita dapat release tension....menyanyi sambil main gitar...kadang-kadang ada juga yang tambah instrumen guna baldi, periuk, gelas, lanjang sebagai "drum"....dan menggunakan sudu sebagai mikrofon....
  3. Melalui moginum, kita dapat menambah "pengetahuan" dengan bercerita/berbahas mengenai sesuatu isu.....kadang-kadang ada orang yang lagi hebat pandai sudah cakap "cina", "jepun", "thailand" dan "english" masa sudah high....
  4. Ada juga orang yang bila moginum, merupakan masa untuk "cari duit".....caranya dengan main "lap lap (terup 13 daun)", "main duapuluh satu", "main katam-katam" ......tapi ramai juga yang "bingkarap" turus pura2 join geng2 pukul lanjang tadi untuk mereleasekan tensionnya....
  5. Masa moginum, kita dapat tengok "magic" dari kawan-kawan yang berkebolehan menghilangkan air tapai dari gelas dia dalam masa tidak sampai 1 saat.....(kena kasih tumpah)....
  6. Masa moginum, kita bulih lah risik2 sumandak atau tanak wagu...tapi biasanya 3 gelas pertama, itu tanak2 wagu sama sumandak2 masih lagi cntrol2......bila sudah masuk 4 5 gelas nah,..... nah mana da control lagi.....
KETIDAKBAIKKAN moginum


  1. KOGUTAN!!!!!! kadang2 sampai 1 hari kalapik m tiada selera moginum....tapi orang selalu pigi cari yang sup-sup mau kasih ubat itu pening.....magi kah...mee sup kah...yang penting sup kah diolo.... tapi ada juga petua orang pro moginum, pigi dulu tius lagi 1 galas itu linutau toi lihing lepas tu terus baik dorang bilang....saya sudah cuba...bukan makin baik....makin sihat sebab MAU MINUM LAGI...... tambah lagi KOGUTAN......
  2. Ko"gout" kah diolo...betul juga lah....alkohol kalau minum telampau banyak tidak bagus untuk kesihatan......
  3. Kadang-kadang ada orang moguhod bila sudah moginum....ini yang tidak syok ini....
  4.  Badan berbau....sebab tidak mandi 1 hari....bagus lagi tidak mandi daripada tidak kopoginum kah......aiyaaaa....
  5. Hilang selipar....sebab telampau banyak orang, kadang2 orang bila sudah mabuk main pakai saja selipar....lain kali kalau mau pigi moginum, pakai selipar "tandas" saja....okon koh minggaya......ada kes yang lagi teruk, hilang HP om dompet......so pandai2 lah jaga diri kotih....
  6. Kuat kencing...kalau yang kita minum itu beer, hbis lah....balik2 lah mau pigi jamban.....kalau belum mabuk ok...tapi klau sudah mabuk, bah.....kadang2 tidak sampai jamban sudah kosobuh.....
  7. berpecah-pecahan semua itu baladi, gelen....sinduk patah, kena tuntung masa main drum.....
  8. Paling tidak syok bila sudah habis moginum, mau kasih kemas....sudah lah kogutan...kalau lap muntah2 orang, kencing2 orag nahhhh...apa kau rasa??????
Apa-apa pun, moginum ada baik dan tidak baiknya,....so, jadi lah poginum yang berdisiplan dan bukan poginum yang menyusahkan orang lain........

3 comments:

  1. bagus ko punya artikel ni kawan...mau share ni sm kwn2...hehe

    ReplyDelete
  2. sa suka ne terus terang bha kn..

    ReplyDelete
  3. tiada yang lebih berfaedah kah untuk di share?

    ReplyDelete

Ulaslah...komenlah...kritiklah...reportlah apa saja...semua diterima... tapi kalau boleh gaman-gaman om sumandak-sumandak, komen yang bagus-bagus sikitlah kio...

selamat mengomen boss...