Monday, April 16, 2012

Masa depan Sabah : PKR dan UMNO sama saja !!!!

Lama tidak update blog..... telampau sibuk bah....tapi lebih kurang dua hari lalu, selepas membaca artikel Anwar: PKR sedia lepas beberapa kerusi Sabah dalam laman malaysiakini.com, dan selepas berkali-kali membaca artikel tersebut, JM membuat kesimpulan bahawa PKR mempunyai agenda yang sama dengan UMNO dalam menguasai, menjajah, dan memanipulasi SABAH sebagai "negeri fix deposit"....

Mari kita sama-sama nilai, perhalusi, fikir dengan otak dan buka minda kita terhadap apa yang telah dikatakan (seperti yang telah dicatat dalam laman web tersebut) oleh Anwar. Tapi oleh kerana isu ini berkaitan dengan "KERUSI" Sabah, maka sebelum mengulas lanjut, mari kita teliti bersama jumlah-jumlah kerusi DUN dan PARLIMEN di Sabah.

Adalah satu berita yang menggembirakan apabila PKR bersedia berunding untuk melepaskan beberapa kerusi kepada parti-parti pembangkang Sabah agar peluang untuk menumbangkan BN pada pilihanraya umum ke13 lebih besar.

 "Kita (PKR) bersetuju untuk melepaskan beberapa kerusi yang ditandingi pada pilihan raya umum lepas untuk memberi laluan kepada parti pembangkang di Sabah, khususnya SAPP.

"Kita juga sedang dalam perundingan dengan beberapa tokoh politik di Sabah untuk tujuan yang sama dalam kita mewujudkan perlawanan satu lawan satu dengan BN," katanya kepada pemberita selepas menghadiri sebuah forum ekonomi di Tanjung Aru dekat Kota Kinabalu.


Seterusnya.....

Anwar, yang juga Ketua Pembangkang, berharap parti-parti lain dalam pakatan pembangkang juga menunjukkan keterbukaan dan tidak sesekali membuat kenyataan yang dilihat "agak sombong" mengenai parti pembangkang lain di Sabah kerana tujuan parti-parti pembangkang berkenaan adalah sama.

Dari satu aspek, memang diakui.... pembangkang mempunyai matlamat yang sama untuk menumbangkan regim BN@UMNO. Walaubagaimanapun, Pakatan parti pembangkang Sabah di dalam UBA (United Borneo Alliance) mempunyai matlamat perjuangan yang LEBIH BESAR dikenali sebagai AGENDA BORNEO sebagai landasan  perjuangan disamping menegakkan kembali 20 Perkara dan Perjanjian Malaysia 1963 yang telah di manipulasi, dipijak dan terang-terangan telah dilanggar oleh UMNO @ MALAYA.

Seterusnya .....

"Bagaimanapun, kita berharap parti pembangkang di Sabah turut mendukung perjuangan Pakatan Rakyat dan tidak mengamalkan politik yang bersifat kenegerian.

"Saya sendiri memantau trend politik di Sabah yang berpaksikan perjuangan kenegerian. Bagi Pakatan, apa yang penting ialah perjuangan untuk rakyat Malaysia tanpa mengira kaum, agama dan keturunan," katanya.


Nah...di sini konflik sebenarnya. lihat tulisan yang telah JM "bold" dan "underline" kan.... mendukung perjuangan PR ???? tidak mengamalkan politik yang bersifat kenegerian????

Adakah Anwar sedar bahawa perjuangan UBA di Sabah langsung tidak bersifat kenegerian. Tetapi KENEGARAAN.... Adakah kita perlu menyekolahkan kembali Anwar untuk belajar kembali mengenai 20 Perkara dan Perjanjian Malaysia 1963??? Dan adakah Anwar sengaja "membisukan" status sebenar SABAH, SARAWAK dalam Malaysia??? seperti yang kita maklum, sebelum tahun 70-an, Sabah berstatus NEGARA hasil dari gabungan 4 Negara untuk dalam satu payung iaitu MALAYSIA???

Malah, dokumen Perjanjian Malaysia turut di tandatangani British dimana British mengakui Sabah sebagai sebuah NEGARA MERDEKA dalam Malaysia. Ini bermaksud, Sabah, Sarawak, Singapura, dan Malaya seharusnya SETARAF. Sebagai sebuah negara, Sabah mempunyai menteri kabinetnya yang tersendiri dan bukan hanya berstatus exco seperti sekarang ini??? Namun apa yang jadi, setelah dimanipulasi, ditipu oleh Malaya, Sabah kini turun ranking menjadi NEGERI ke 12 dalam Malaysia.

Malah isu ini seakan-akan sengaja di "tutup" dalam bukup-buku teks sekolah.

PR mempunyai matlamat untuk menguasai putrajaya dan selepas pilihanraya pada tahun 2008, PR hampir berkuasa kalau bukan kerana Sabah dan Sarawak yang menjadi penyelamat kepada BN. Pembangkang Sabah sedar dengan pembahagian kerusi DUN dan PARLIMEN yang tidak adil oleh Kerajaan, maka adalah mustahil untuk Sabah berjuang sendiri untuk menumbangkan regim BN@UMNO dan kerjasama antara para pembangkang dari Malaya, Sarawak adalah perlu jika ingin mengubah kerajaan. Namun masalahnya, jika pembangkang menang pun, PR tetap tidak akan menegakkan dan merealisasikan impian dan harapan Sabah seperti yang telah terkandung dalam 20 perkara dan Perjanjian Malaysia.

Jika dilihat dari ucapan Anwar, Anwar menyeru bahawa harus ada sikap keterbukaan antara para parti pembangkang Sabah dan PR....namun adakah Anwar bersedia pula untuk bersikap terbuka??? tidak... ini kerana Anwar juga berimpian untuk menjadikan Sabah sebagai "jajahan" dan "fix deposit" apabila memerintah kelak. Umpama kata pepatah, "lepas mulut buaya, masuk mulut harimau"....

Anwar, khususnya PR bukan hanya perlu melepaskan beberapa kerusi, tetapi harus bersedia MENINGGALKAN dan MENYERAHKAN semua kerusi Sabah kepada parti-parti tempatan. Baru-baru ini, terdapat sumber dari seseorang yang boleh dipercayai bahawa hasil rundingan kerusi tersebut, untuk DUN SAPP = 35 kerusi dan PR = 25 kerusi, manakala PARLIMEN PR = 25 kerusi dan SAPP = 2 kerusi.
Sehingga timbulnya perkataan BELOT daripada keahlian STAR, USNO terhadap SAPP.

Namun berita tersebut belum rasmi lagi. Dan jika betul, adakah Yong Teck Lee sanggup menggadaikan Agenda Borneo yang sama-sama didukung oleh pakatan SAPP, STAR dan USNO dalam UBA semata-mata mahu memegang jawatan sebagai KM Sabah sekali lagi ???

Jika dilihat, sambutan terhadap STAR adalah lebih memberangsangkan di kawasan pedalaman berbanding SAPP... SAPP diibaratkan sebagai parti untuk bandar, manakala USNO pula akan berlawan dikawasan majoriti muslim. Dengan senario kerusi dimonopoli oleh SAPP, pasti akan timbul masalah di kalangan pengundi yang sebahagian besarnya di lihat cenderung untuk mendukung perjuangan STAR. Maka hasrat untuk melihat tumbangnya kerajaan BN@UMNO tidak akan kesampaian apabila sebuah parti pembangkang yang tidak dipercayai oleh rakyat di sesuatu kawasan mungkin akan bertindak membuat undi rosak, menyokong calon bebas dan lebih teruk "terpaksa" memangkah BN...

Berbalik kepada isu Anwar dan PR tadi....maka, rakyat Sabah harus lebih bijak menilai "permainan" politik parti-parti Malaya ini....

seterusnya....

Ketika ditanya sama ada Pakatan mengenal pasti pemimpin untuk dijadikan sebagai ketua menteri Sabah jika pembangkang memenangi pilihan raya umum akan datang, Anwar berkata: "Kita dalam Pakatan Rakyat sentiasa berunding.

Apabila tiba masanya, mereka sendiri (Pakatan Rakyat dan parti pembangkang di Sabah) akan mencadangkannya."
Siapakah Anwar, PKR atau PR untuk menentukan siapa yang berhak menjadi KM Sabah??? maka jelas di sini bahawa jikapun Anwar @ PR memerintah, Sabah akan kekal menjadi negeri ke-12 Malaya... dan ini juga bermakna campurtangan dari pihak Malaya masih akan berlaku jika PR berjaya menguasai semenanjung...mereka memiliki jumlah kerusi yang lebih banyak berbanding Sabah....dan ini memberikan kelebihan "suara" dan "kuasa" kepada mereka, kenapa??? kerana Sabah sekarang hanyalah satu dari 13 buah negeri yang tertakluk kepada kuasa pusat di Kuala Lumpur...


Benar...jika hendak menumbangkan regim BN, harus ada kerjasama antara parti pembangkang Sabah dengan parti pembangkang Malaya....Persoalannya adakah PR ikhlas untuk "menolong" Sabah atau hanya "memperalatkan" parti pembangkang Sabah agar "permainan politik" mereka tercapai....
Jika anda masih ingat...

siapakah dalang di sebalik kejatuhan PBS dahulu???? Anwar.....
siapakah yang telah menipu Sabah selama lebih kurang 48 tahun??? UMNO....
siapakah dalang di sebalik Project IC ??? Mahathir...
siapakah dalang di sebalik kemasukan PATI di Sabah??? UMNO...
siapakah yang telah mengambil, mencuri, merompak harta Sabah??? UMNO....
siapakah yang sengaja memundurkan Sabah??? UMNO.....
dari manakah UMNO???? MALAYA....
Dari manakah mereka semua ??? MALAYA....

Oleh yang demikian, satu kesimpulan ringkas dan padat boleh dibuat disini....jangan bagi 100% kepercayaan pada parti-parti dari Malaya....mereka semua sama sahaja.....


Fikir dengan otak....bukan dengan hati.......

10 comments:

 1. Tangkiu kerana memberi peluang untuk mengomen, ya memang betul kebanyakkan parti politik sekarang mempunyai reputasi yang sudah tercemar dan kredibiliti mereka pun tidak mencerminkan kesungguhan untuk membela nasib atau pun kehidupan masyarakat Sabah, agak mengeciwakan kerana pembangunan infrastuktur dan pembangunan Insan masyarakat Asli Sabah didouble standardkan, Kalau ikut sumbangan dari segi ekonomi Malaysia Negeri Sabah salah satu penyumbang yang terbesar terutamanya sumber pendapatan Malaysia.

  ReplyDelete
 2. Kerjasama win win situation harus lah ada....

  ReplyDelete
 3. sokonglah Parti Islam Se-Malaysia..sudah pasti semua akan mendapat keadilan kerana Islam agama yang ADIL

  ReplyDelete
 4. kami rakyat sabah menanti kemerdekaan sabah dari jajahan malaya...berilah kebibasan tanah sabah ini berdikari sendiri tampa bergantung dgn persekutuan malaya. kami sudah bosan dijaja 50 tahun dalam malaysia kami mahu bibas,kami mahu dilihat dipantas dunia.biarlah panji-panji bendera sabah sarawak ini berkibar dimerata dunia dan itulah kami idam-idamkan selama ini.

  ReplyDelete
 5. perjanjian 21 perkara tidak pernah diambil peduli oleh orang melayu dari semenanjung.poin ke 11 adalah merujuk kepada hak keistimewaan penduduk asli sabah yang mana menidakkan ketuanan melayu di tanah sabah ini.oleh itu kita berhak untuk membatalkan penekanan bahasa melayu terhadap penduduk sabah.mereka juga patut dilayan sama seperti bangsa migran yang lain!sabah patut menubuhkan sabah teritorial army bagi menjaga kedaulatan sabah dan melupuskan sebarang bentuk penjajahan minda dan fizikal ini!

  ReplyDelete
 6. sbg rakyat sabah yg beragama islam.. sya tdk stuju kalau sabah kluar MLAYSIA. sb, sabah akn jd negara SEKULAR @ negara yg tiada pegangan agama.. tapi kalau islam jd agama rasmi, mka saya stuju dgn syarat, iaitu bila pakatan rakyat jadi pembelot mcm AMNO / BE END.. tp kalau pakatan rakyat perintah sabah dgn cemerlang, maka tiada sebab utk sabah keluar MALAYSIA.. isu kluar malaysia bkn perkara kecil.. pasti dn pasti ketegangan antara kaum dan agama akn brlaku d sabah...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wei bos agama kristian masi ada ba apa ko susah x juga kita jdi pagan ni lol jgn risau lpas kita kluar masi ada juga agama islam ba

   Delete
 7. terbukti malaya masih sayang sabah, pasukan keselamatan bertarung nyawa datangnya dari malaya, sanggup korban nyawa demi sabah, guru2 pun banyak rela mengajar di sabah demi anak2 sabah.. nyatanya BN melaksanakan tanggungjawabnya..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Klu durang sayang kita durang x akan ambil 95% mnyak kita dan kc tnggal kita 5% ja.dan durang x akan kc lupa itu 20 prkara.tu cikgu dri semnanjng pun kna pksa krajaan ja mo dtg sni tu untuk kc brainwash anak2 sabah.dan juga sebab org2 sabah telmpau pmalas susa mo cri cita2 tnggi.

   Delete
 8. Tapi hak2..kmi di sabah.. 20perkara dan 18perkara di cabul..tidak di turuti seperti mana perjanjian menjadi rakan kongsi antara negara sabah'sarawak'singapore'dan malaya'membentuk malaysia'''tapi semua ini sudah terbatal disebabkan singapore kluar dari menyertai pembetukkan malaysia'..malaya rasiahkan hal ini supaya sabah dan sarawak tidak tahu bahawa perjanjian pembentukan malaysia sudah terbatal.,.!!!!!!!!!

  ReplyDelete

Ulaslah...komenlah...kritiklah...reportlah apa saja...semua diterima... tapi kalau boleh gaman-gaman om sumandak-sumandak, komen yang bagus-bagus sikitlah kio...

selamat mengomen boss...