Sunday, October 10, 2010

MP Batu Sapi terbunuh dalam kemalangan

Ahli parlimen Batu Sapi Edmund Chong Ket Wah dari Parti Bersatu Sabah terbunuh dalam kemalangan jalan raya di Kota Kinabalu, hari ini.

Mendiang berusia 54 tahun.
Chong dipercayai menunggang motosikal Kawasaki 750 di jalanSembulan-Tanjung Aru apabila bertembung dengan sebuah kereta Mercedez dari arah bertentangan pada sekitar jam 11.40 pagi ini.
Mayatnya dibawa ke Hospital Queen Elizabeth di Kota Kinabalu.
Chong dilahirkan pada 9 April 1956 di Sandakan. Beliau berkhawin dengan Linda Tsen Thau Lindan mempunyai empat orang anak.

Chong, seorang perunding kejuruteraan adalah bendahari PBS dan pengerusi cawangan Elopura parti itu.
Mendiang menduduki kerusi Batu Sapi sejak pilihan raya umum 2004 apabila memenangi kerusi itu tanpa sebarang saingan.
Bagaimanapun pada pilihan raya 2008, beliau mengekalkan kerusinya dengan mudah - menumpaskan calon Bebas, Chung Kwong Wing dengan majoriti 3,708 undi.

Kehilangan besar.
Chong memperoleh 9,479 undi manakala Chung pula mendapat 5,771.

Sementara itu, Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman menyifatkan pemergian Edmund sebagai kehilangan besar untuk rakyat dan negeri Sabah.

"Beliau adalah seorang pemimpin yang dedikasi dan komited terhadap tanggugjawabnya sebagai Anggota Parlimen Batu Sapi," katanya kepada pemberita ketika ditemui di Hospital Queen Elizabeth.

Musa yang juga Pengerusi BN Negeri berkata beliau dan keluarga mengucapkan takziah kepada keluarga Edmund dan juga PBS atas pemergian itu.

Presiden PBS Tan Sri Joseph Pairin Kitingan yang turut berada di situ, berkata "kehilangannya adalah amat menyedihkan bagi negeri dan negara terutama PBS. Beliau juga kawan rapat saya".

P/s:
Sesiapa manusia pun, kalau dia baik, masyarakat setempat pasti akan merasa kehilangannya....
apa-apa pun, takziah diucapkan kepada keluarga mendiang. May His Soul Rest In Peace.....

Tompinai.... ini bermakna ada pilihanraya lagi lah kan???? Habis lah... Di sini lah ini.....
sy mau tengok apa pula janji itu BN kasih "bertaburan" di Sabah ni kali....sesudah menabur janji umpama " beri makan pada ayam" kita tengok lah pula apa "baja" yg dia bagi sama orang Sabah pula.....

kpd semua sabahan, ini kali lah kita mo kasih tengok POWER kita... kita desak calon2 (baik dari pembangkang or kerajaan) supaya bising2kan isu2 mengenai hak2 Sabah seperti 20 perkara itu.....
tp sy percaya.... org kerajaan SAYA RASA x akan guna isu ini.... ya lah takut nanti BIG BOSS marah....

ADAKAH ANDA BERANI??????

No comments:

Post a Comment

Ulaslah...komenlah...kritiklah...reportlah apa saja...semua diterima... tapi kalau boleh gaman-gaman om sumandak-sumandak, komen yang bagus-bagus sikitlah kio...

selamat mengomen boss...